Salsa Dansında On1 ve On2 farkı nedir?Salsa On1 vs. Salsa On2

Salsa dansı, Latin müziği eşliğinde yapılan oldukça popüler bir dans türüdür. Ancak, salsa dünyasına adım atmadan önce, hangi stile odaklanmanız gerektiğini belirlemeniz önemlidir. Salsa On1 ve On2 stilleri, bu dansın iki popüler stilini temsil eder ve her ikisi de kendine özgüdür. Bu yazıda, On1 ve On2 stilinin farklarını anlatacağız.

On1 ve On2 Salsa Nedir?

Salsa On1 ve On2, salsa dansının iki temel stilidir. Bu iki stil ülkemizde en popüler Salsa stilleridir. Her ikisi de belirli bir müzik ritmi üzerine kurulmuş olsa da, dansçıları farklı şekillerde etkiler ve farklı dans deneyimleri sunar.

On1(on one) Salsa: On1 salsa stili adını, dansçının adımlarını müziğin birinci vuruşuna odakladığı 1 sayısından alır. Ayrıca On1, L.A. style olarak da bilinir, Vazquez kardeşler tarafından geliştirilmiştir. Bu stil, daha çok müziğin keskin vuruşlarına, çarpıcı ve akrobatik figürlere odaklanır bu yüzden hızlı tempolu salsa şarkıları ile mükemmel bir uyum içindedir. Dansçılar, adımlarını genellikle 1-2-3, 5-6-7 vuruşlarına göre atarlar. Bu ritim kullanımına “a tiempo” adı verilir. On1, ritmi ve enerjiyi yakalamak isteyenler için uygundur.

On2(on two) Salsa: On2 salsa stili ise daha farklıdır. Mambo dansından esinlenilen bu dansta dansçılar, adımlarını 2-3-4, 6-7-8 vuruşlarına göre atarlar Bu ritim kullanımına “Contratiempo” adı verilir. Eddie Torres tarafından popüler hale getirilen On2 stilinde ise On1 stiline benzer şekilde 1-2-3, 5-6-7 vuruşlarının kullanıldığı şekli ise en yaygın olan kullanımıdır. On2 stilinde “Contratiempo” ve “a tiempo” ritim kullanımlarının ortak noktası Break(Yön değiştirme) adımının 2 ve 6 sayılarında olmasıdır. On2 salsa, daha fazla vurgu ve melodik derinlik ile ilişkilendirilir. Bu stil, romantik salsa şarkıları ve canlı enstrümantasyon ile mükemmel bir uyum içindedir. On2, daha fazla duygusal ifade ve kontrol isteyenler için idealdir.

On1 ve On2 Arasındaki Temel Farklar

Salsa On1 ve On2 arasındaki temel farklar bulunmaktadır. On2 stilinin birkaç farklı kullanımı varken On1 da ise tek kullanım vardır. Bu sebeple karşılaştırma yapabilmek adına en yaygın versiyonu olan “a tiempo” yani 1-2-3 5-6-7, kullanımı üzerinden karşılaştırma yapacağız.

1. Adım Sıralaması: Salsa temel adımı uygularken yön değiştirdiğiniz(ileri giderken geri veya geri giderken ileri gitmeye başladığınız) adıma Break(Yön değiştirme) adımı denmektedir. Break adımı belli sayılarda uygulanı bu da sizin dans ettiğiniz stili belirler. On1’da yönlendiren(erkek) için break adımları 1de öne ve 5te geri olurken, takip eden(kadın) için 1de geri ve 5te ileri olmaktadır. Dansçılar break adımından sonra yön değiştirir ve diğer yöne gitmeye başlar.

On2’da ise yönlendiren(erkek) 2de geri ve 6da ileri break adımlarını kullanır, takip eden(kadın) ise 2de ileri break adımlarını kullanır. Bu yüzden iki stil arasında temel fark olarak break adımı yönü ve sayıları farklıdır.

2. Hissetme ve Görünüm: On1 salsa, hızlı ve ritmik bir his verir. Dansçılar, vuruşlara hızla ayak uydurur ve enerjilerini müziğe göre ayarlarlar.

On2 salsa ise daha yumuşak ve akıcı bir his verir. Dansçılar, adımlar arasındaki vuruşlarda daha fazla vurgu ve duygusal ifadeye odaklanırlar.

Bu iki stil arasındaki fark olmasının sebepleri ise şunlardır. Salsa dansı genel olarak “Cross body lead” ve dönüşler üzerine kurulu bir danstır. Cross body lead hareketinde dönüşler break adımı sırasında veya hemen sonrasında uygulanır. Bu nedenle on2 stilinde dönüşler için daha uzun zaman vardır ve daha akıcı uygulanır. On1’da ise daha kısa zaman vardır ve daha hızlı ve keskin bir dönüş kullanılır. Bu farklılık stiller arasındaki akıcılık ve keskin görüntü farkını oluşturmaktadır.

3. Müzik Bağlantısı: On1 salsa, genellikle şarkının melodisine ve vokallerine bağlantı kurar. Dansçılar, şarkının içinde ana ritmi ve cow bell ritmini vurgular.

On2 salsa ise daha fazla enstrümantal detaylara bağlantı kurar. Dansçılar, müziğin ritmik ve melodik öğeleriyle daha yakından ilişkilidir. Daha çok bass, conga ve clave ritimleri kullanılır.

Hangi Stilde Dans Öğrenmelisiniz?

Hangi salsa stilini seçmeniz gerektiği, kişisel tercihlere, müzik zevkine ve dans hedeflerinize bağlıdır. O sebeple birisi daha iyi veya birisi daha kötü değildir. Ama en mantıklısı iki tarzı da öğrenmenizdir. Bulunduğunuz şehirde ve okulda bir tarz popüler olabilir fakat farklı bir şehire veya farklı ülkeye seyahat ettiğinizde daha farklı tarzlar popüler olabilir.
HANGİ STİLİ SEÇMELİSİNİZ KONULU MAKALE İÇİN TIKLAYINIZ.
Tercihinizi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Eğer ilk defa Salsa öğrenmeye başlayacaksanız tercih ettiğiniz dans okulunun tercihlerine güvenmelisiniz. Eğitim aldığınız şehirde ve okulda hangi tarz daha çok yapılıyorsa onu tercih etmeniz daha doğru olur ve daha fazla kişi ile dans etme şansınız olur.
Fakat daha önce On1 veya On2 Salsa eğitimi aldıysanız diğer tarzı da öğrenmeyi tercih edebilirsiniz. Bu konuda sizin için en doğrusunun hangi zamanda diğer tarzı öğrenmeye başlamanız konusunda eğitmenlerinize danışabilirsiniz.